Afgelopen woensdag middag ben ik naar Sneek gereden om de nieuwe 3GM30 op te halen bij een grote Yanmar dealer.
De motor stond nog in de showroom mooi te wezen.
De monteurs hebben hem (gelukkig) in de auto getilt en ben compleet met dashboard (en contactsleutel) , motorsteunen, waterafscheider, uitlaatslang weer naar Zoetermeer gereden.
Was wel pittig rijden onderweg aangezien het zeer glad was in het Noorden 

Zaterdag (gisteren  samen met Remco (jaja met de sneeuw etc etc hoe verzinnen ze het) naar Bruinisse gereden. Toen we in Bruinisse aankwamen was alles wit en het sneeuwde gewoon!
Hadden net de motor uitgeladen en op een karretje gezet (wel een andere dan vorige week, want deze zijn voor enkel gebruik:)). Staat er ineens een jongeman naast mij en zegt ” Zal ik jullie even helpen hem in de auto te zetten?” ……. Nou ik zeg” ben blij dat die er net uit staat als je het niet erg vind, maar je kan wel helpen hem aan boord te zetten?”  Geloof niet dat die daar dan erg veel zin in had 😛 Dus helaas…..

Aan boord gekomen (na 500 meter over een steiger…) bleek dat er diesel in de motor ruimte lag, de retour leiding had ik dus toch niet goed genoeg dichtgemaakt 🙂
Dus er moest even gehoost worden (liter of 6) verder ging de klus eigenlijk vrij snel, komt uiteraard omdat we al getrained zijn van het eruithalen 🙂
Met eigenlijk een grote zwaai ging die van het vingersteigertje met de giek in de kuip, daar even overgepakt en toen in 1 keer met de giek naar binnen en op zijn plek.

HOPPA!!!!!

Maar toen bleek dat de motor ineens anders op de fundatie stond dan de andere…Want het zou immers hetzelfde blok moeten zijn.. Zelfs met het omdraaien van de motorsteunen bleven de gaatjes van de achterste motorfundatie niet comform de oude motor te zijn. 
Bleek dat het blok dus toch 2 CM langer was dan het oude blok. Dus boor erbij en er gaten bijgzet. dat was snel geregeld.
Direct met zware RVS bouten de boel vast gezet. Daarna ging alles goed en hebben we alles aangesloten en vastgezet (en ook uitgelijnd uiteraard!!)
Had niet gedacht dat die al direct zou lopen die dag.. maar wel gehoopt!

Maar…. hij loopt!!! Als een zonnetje, zelfs zonder ontluchten starten en lopen.

Enige wat er nog gedaan moet worden is:
1) Vervangen van het dashboard (heeft andere toerentellen verhouding bleek)
2) Monteren van de keerkoppelings kabel (daar moet een plaatje voor gemaakt worden)

Remco enorm bedankt voor je hulp weer ook jij bent nu ontgroend!
Pa zou trots op ons geweest zijn!
Nu nog de kachel. Dus ik zal Magda weer even lief aankijken oke? 🙂

Filmpje als bewijs dat die het ECHT doet.

[flickr video=4317750731] 

 

Motor 008

Leave a Reply